Jag bygger en del holkar till våra Svenska fåglar stora som små, här ett par holkar till Kattuggla & Knipa

Mina senaste händelser

2023-11-29.

Idag är det onsdag och 15 cm nysnö, i måndags stod jag på barmark på vedbacken och sågade ved, så det kan ändra sig, detta är inget som jag ser frammot precis.

2023-07-30

Vaknade upp i Norrsundet ca 5 mil norr om Gävle till ett underbart väder, och fick äta frukosten till strålande sol utanför husbilen, sedan var det dags att avverka de sista 41,6 milen hem.

Sista etappen startade i solskenet men övergick till kraftiga åskskurar några mil söder om Gävle när vi passerade Dalälven vid Gysinge, men Stöpaskogen välkomnade oss hem till en riktigt fin kväll, och här tog äventyret slut Kl: 17,30 efter 284,6 mil samt en båtresa mellan Kapellskär och Nådendal, och några riktigt fina veckor uppe i Aapua Tornedalen.

2023-07-16

Med risk för att bli tjatig, så fick man åter vakna upp till en ny dag med sol här uppe så det blev att göra sig klar för en morgonpromenad på cirka 6 Km tur & retur.

Senare under dagen blir det bingo på idrottsplatsen här i byn där det drar många från grannbyarna men även från Finnar kommer då gränsen är ganska nära, själv kommer jag att avstå även om jag borde gynna idrottsföreningen.

Nej istället valde jag att göra ytterligare en motionsrunda, denna gång åt ett annat håll än tidigare där jag vände vid skylten som välkomnar oss till Aapua.

Ja mina vänner den som inte varit i Aapua någon gång i livet, har inte levt livet fullt ut riktigt.

2023-07-17

Nu har en del av regnet hemma som jag sett dragit in mellan Vänern & Vättern även nått oss här uppe i Tornedalen, idag är det växlande väder med regnskurar och solsken och 23g i skrivande stund, men skall man tro SMHI så ser det mörkt ut de närmaste dagarna.

Det har blivet en sväng till Finska Torneå i dag för att handa lite reservdelar till en Volvo V 70, nu gäller det bara att få tag i någon som har tid att repa i semestertider.

PS: Idag var det en del renar på vägen som inte ville gå åt sidan.


2023-07-19

Vaknade till att regnet smattrade på husbilstaket, så det fick bli sovmorgon.

Men en runda till fots hanns med mellan skurarna, väl tillbaks kommer Sten och lockar med mig till skogen så ingen rast eller vila här inte.

Ett nytt försök idag för att se hur det står till med mognaden av hjortronen, blev ett besök där jag tidigare brukar hitta det Norrländska guldet, jodå hit är det lönt att återvända om ca en vecka då har de säkert mognat till, som det var nu så var få mogna.

Men den som söker den finner.


2023-07-25

Härligt att vakna upp till en morgon då det inte regnar, vaknade vid 5 tiden men gick inte upp förrän 07,00, då en resa till Övertorneå stod på dagens meny.

Var först till finland för att tanka sedan till ICA stormarknad för att hämta ut ett paket som skickats efter, därefter stod bilbesiktningen på tur, där både bil och släpkärra blev godkända utan någon anmärkning, ja vad gör man mer när det är dryga 7 mil till närmsta större ort, jo handla matvaror naturligtvis om det går att hitta det billigaste, i annat fall får bli i den lilla byabutiken som även den är välsorterad.

Efter hemkomsten blev det en promenad på 4 km = 6745 steg i ett riktigt skönt väder, mulet men uppehåll samt 17g.

PS: Bilden tagen strax efter 23,00 då solen sakta sänker sig ner i Aapua.

2023-07-26

Ny morgon nya möjligheter till en dag som bjuder på visserligen molnigt men en temperatur som verkar riktigt behaglig samt uppehåll.

Min vapendragare Sten skakar snart liv i mig, det är ytterligare skogen som står på tur på förmiddagen, vi har nya ställen att besöka, hjortronen väntar säger han, jodå det blev ett av mina ställen i närheten av där jag jagat hare under åren då jag hade stugan här uppe i Hevosvaara, och inget dåligt ställe vi hamnade på, det blev var sin hink på 2,5 l med hjortron på en dryg timma, och stora och fina väl mogna till sylt.

Ja tiden börjar bida här uppe, i morgon är det tänkt att påbörja hemresan söder över, men det blir säkert den gamla vanliga tråkiga E4 an som vi färdats sedan början av 60 talet, men hoppas på några fina övernattningsställen som vi inte redan besökt, men vi får se det är lätt att falla tillbaks i gamla banor.

Jävre ställplats

2023-07-27

Så var det dags att dra sig söderöver vi startade vid 9 tiden på förmiddagen i ett strålande väder med sol och 23g så vist borde man vara kvar, det är nu som hjortronen mognar som bäst, de som vi så tycker de om värme å sol.

Det blev ca 30 mil idag så första stopper och övernattningen blir i Jävre, en liten fin båthamn utmed E-4an, här kan man få nästan alla sinnen uppfyllda, en fin restaurang men god mat, rökeri med färsk fisk, och inte minst en båthamn med mycket ögongodis för en båtintresserad.

Platsen vi står på är fin med konstgräs att ställa ut möblerna på samt slappa av efter resan, nu skall det bli lite räkor samt ett glas vitt vin, sedan sängen.

Ullångers Ka.

Ullångers Ka:

Skuleberget

2023-07-28

Vaknade upp i Jävre efter att sovit ut ordentligt, kom iväg först 10,30 efter en bra frukost målet var någonstans kring Öv-vik för nästa övernattning.

Det blev naturligtvis flera mindre stopp utmed vägen, men som vanligt passerar man inte Skuleberget utan att stanna till, men idag var det mer eller mindre kaus där, Carola skall nämligen uppträda där under kvällen, så det blev att snabbt dra där ifrån.

Jag hamnade tillsist på Prästtjärns badplats som drivs av Ullångers idrottsförening, som är en fricampingsplats med frivillig betalning, vi var ensamma så när som en husvagn då vi kom, men senare fylldes det på så just nu är vi snart ett 10 tal campare för natten.

2023-07-29

Lagom till att gå och lägga sig så började det smattra på husbilstaket då ett regnväder drog in över västerbotten, men vi vaknade till uppehåll men mulet.

Började åter resan vid 10 tiden söderut och efter en stund visade sig det fina vädret igen och så har det varit under hela dagen, det blev lunch på IKEA i Sundsvall.

Nästa övernattning blir ett ställe vi varit på tidigare som varm kan rekommenderas, Norrsundets båtklubb vackert beläget utmed Jungfrukusten norr om Gävle, det blev även promenad på ca en kilometer till Bergmans fisk samt restaurang att köpa lite gott att förtära under kvällen som smakade gott då kvällssolen lyste över båtklubbens gäster för kvällen.

2023-07-15

Underbart, fick åter igen vakna upp till en klarblå himmel med svaga sydostliga vindar, på dagordningen stod att min svåger och jag skall till några myrar och se hur långt hjortronen kommit, så den svaga vinden gjorde att mygg och blinningar var riktigt på hugget.

Det blev en runda som vi besökt flera gånger i Tuoevaara, men det ser ut att bli ett dåligt år för hjortronen, men vist var det skönt att komma ut i naturen och få lyfta på benen lite bland tuvorna på myrarna och få slåss lite med myggen, jag tog mig även tid att gå ett stycke för att kolla en lappkoja som jag vet finns här i närheten som använts för renskiljning, inte vet jag om den fortfarande är i bruk, den såg ganska övergiven ut just nu.

2023-07-14

Vaknade tidigt trots ett väder som borde hålla en kvar i sängen, men idag blev det ingen promenad då det fortfarande höll på att regna, det har kommit 14mm regn sedan i går kväll så det blev mest att slöa framför tv med en kopp kaffe, men på eftermiddagen tittade solen fram igen.

Ser fram mot Kl: 13,00 då det kommer att serveras rökt Sik med Riska tunnbröd i grannbyn Olkamangi, till en kostnad av 120: - sådant får man inte missa.

Hembyggdsgården Aapua

2023-07-12

Det fina vädret fortsätter här uppe temperaturer visar betydligt över 25g, under gårdagen blev det inget upplagt men en resa till Svansten kyrkogård för att minnas sina tidigare vänner.

Det blev även en tur på hemresan via Pello för att handla en del i ICA Pellohallen, samt en kortare sväng in i GK och lolla lite, (inte att förväxla med GK Ullared) men ändå roligt att se, till Finska sidan blev det ingen resa så länge vår krona är så dålig mot Euron, i stället är det Finnarna som kommer till oss.

Här en bild på byns hemgyggdsgård samt bagarstugan som flitigt används för olika träffar och aktiviteter.

2023-07-05. Aapua Tornedalen

Jag åkte från Stöpaskogen Skövde fredagen den 2023-06-30, med hopp att jag kunde lägga upp lite bilder på resvägen, då jag skaffat mobilt bredband för att kunna komma ut på nätet men då vår resa gick via Kapellskär-till Nådendal i Finland så visade det sig att utanför Sverige fungerade inte 3,bredband som jag köpt, vilken besvikelse jag kommer att byta operatör snarast.

Men nu är vi framme och uppkopplad på min svågers bredband så här funkar det bra, sista natten låg vi över på en häruppe välkänd plats, Kukkolaforsen, vidare nu är det bara ca 20 mil kvar, det blev ett stopp i Övertorneå för att handla samt i Jougsängi, vid Polcirkeln för att köpa en pitsa, väl framme i Aapua vid 15, tiden.

2023-06-30

Dags att köra ombord på färjan Finnlains i Kapellskär klockan är nu 08,15 då båten lägger ut 09,15 på väg till Nådendal i Finland, en strålande dag med svaga vindar samt solen från en näst intill klarblå himmel.

Biljetten kostade 1965:- Kr, enkel för två vuxna samt husbilen. Men i det ingick även måltid ombord som bestod av två giktigt fina middagar, med salladsbord varmrätter samt dessert, så man går inte av båten med tomm mage i Finland.

2023-07-03.

Vaknade i Vasa 08,30 till ett blåsigt och regnigt väder Svensk tid, utetermometern visade 12g så kortbyxorna får ligga kvar i skåpet, dags att plocka fram varmare kläder.

Vi ligger i natt på Top camping i Vasa, en riktigt fin camping som är belägen alldeles utmed havet, vackert insprängt mellan träden så här kan man söka både sol och skugga, platserna får man se ut själv, efter incheckning av de som är lediga, vi befinner oss i Finland så det finns naturligtvis bastu att tillgå för de som önskar.

Nu blir det att ta ut nästa dagstur, som ännu inte är bestämd.


Infarten till Aapua, här ligger affären stugor att hyra camping samt byns idrottsplats.


Tre syskon Ebba Sten Anna Greta

Fantastiska jaktminnen från tiden med Bergvattnets Errkan, jaktstugan i Hevosvaara.

Midsommar i Tornedalen Hevosvaara med Anders & Syrran Krestina.

En helt vanlig dag med Errkan i harskogen. Stugan i Hevosvaara.

En dag med strömmingsfiske i Sankt Annas skärgård

Kålmorden för att fiska strömming sommaren 2022, men det blev en grillkväll i stället då det inte blev någon fisk. De stora fisketrålarna har tömt Östresjön på strömming.

En utflykt till bäcken Pendesjokki Aapua, vissa har besvär med myggen

Torneälv Jarhois grillstuga

Minnen från tiden i jaktstugan i Hevosvaara, det fanns alltid något att göra då man kom hit upp då stugan stått tom under hela vintern här lite trädfällning inpå tomten.

Även min hund Bergvattnets Errkan trivdes här uppe, det var inte långt till hardreven här uppe, man blev ofta välkomnad av små harpaltar på framfarten till stugan när man komm.


Framfarten till stugan i Hevosvaara vid midsommartid

JOIN THE OUTDOORS CLUB


In this paragraph you can write a description of your business, your personal interests, your professional skills - or really whatever you prefer to use this text box for.