Bergvattnets Errkan

Havsfiske Röst 2012

Jag fick i år möjlighet att följa med Lars-Åke samt mitt barnbarn Ludwig till Norge att fiska, vi flög från Oslo till Bodö där man får byta till ett mindre plan för att komma ut till Ön Röst som ligger längst ut på Nordkalottens södra del. Här lugnar vi våra fiskesugna värver med en öl i väntan på att planet skall avgå.

Röst från ovan

Här går Ludwig ombord på det mindre planet från Bodö, för sista etappen ut till Röst.

Inflygning till den lilla ön Röst, där man kan se flygfältet som ligger ända ut mot havet.

Väl framme på Röst

Väl framme tog Micael mot oss på flygplatsen, han var vår värd samt guide under de dagar vi var där. Här fanns allt att hyra som Lars-Åke fixat med, flytoveroler, boende, båt, fiskutrustning mm, så det räckte med att ha med ”tandborsten”. När vi kom fram var det sent på måndag kväll, vädret var inte det bästa med frisk N-liga vindar och lätt regn, men det hindrade inte Lars-Åke att rigga båten för en provtur. Vi hann inte mer än möta det öppna havet då var vågorna så höga att Ludvig 8 år blev rädd, så vi vände hem igen, men en Torsk hann Lars-Åke få ombord. Nu är det bara att invänta bättre väder.

I dag är vädret betydligt bättre än när vi kom upp hit, men det blåser fortfarande ca 10 sm. men det skall bli avtagande mot kvällen. Vi var de enda som var här på fiskecampingen för tillfället så service var extra bra, guiden Micael har tänker följa med första turen ut för att visa var de stora fiskarna brukar dras.

Vi passerar många stora klippöar som sträcker sig upp ur havet, de är kända för sitt rika fågelliv såsom Havsörn tretåig Fiskmås, samt Lunnefåglar mm. Hit upp kommer folk från stora delar av värden för att beskåda detta fågelliv, utan att veta vad som döljer sig under havsytan. Vi som är här uppe och fiskar får se allt detta gratis, samt får fisk på köpet. ”Tur är väl att intressen är olika”.

Ludwig fick första Torsken

Väl ute så hjälpte vi Ludwig att få i fiskegrejerna, de han knappt ner till botten förrän första Torsken satt på kroken en fin bergstorsk på ca fem kilo. Men det var endast sporadiska kugg, så vi beslöt att utforska nya grundskallar. Plötsligt visade ekolodet stora stim med betesfisk, det borde även varav större fisk som jagar under. Nu är vi på G vi fick småsej på ca 0,5-1 kg så fort vi släppte ut på både pirk samt upphängare som vi sparade ett antal som betesfisk till de större.

Nu agnade vi med småsejen samt tog bort upphängarna så vi kom under Sejstimmen där vi hoppas att de större håller till.

Det var ett riktigt bra fiske med stridbar Sej på 10-15 kg, samt flera stora Torskar över 15 kg med 18 på topp, som jag själv fick turen att landa. Men Lars-Åke var inte riktigt nöjd han ville få en Hälleflundra, den kom till sist men storleken var inte den han önskade så den fick gå tillbaks och växa till sig.  

Fiskparad

Då var baljan full och timmen sen, eller rättare sagt tidig morgon innan vi kom i land, nu skall fisken tas om hand vilket tar ett par timmar. Ett kort på fångsten får det bli, samt två små betesfiskar i mitten.

Fiskränsning

Fiskecampingen är försedd med all tänkbar utrustning för att ta om hand fisken när man kommer i land samt flera stora frysboxar att förvara fisken.

Städning av ränsboden efter att fileat all fisk, samt fryst in den.

Fiskmåscamping

Då var det dags att gå ut för andra gången, vi passerar ytterligare en fiskcamping här värnar ägaren om fiskmåsarna samt hjälper dem med att sätta upp hyllar att bygga på, vist är det omtänksamt men inte vet jag om man skulle vilja så många omkring sig, de skitar ner med.

Fågelberg

På väg ut passerar vi många fina klippformationer där sjöfåglarna har sitt hemvist, vi såg inte mindre än 10 st Havsörnar sväva över en del av bergen, samt stora flockar med Lunnefåglar. Men nu var det fiske vi var ute efter, men vist är det vackert.

Späckhuggare

Då har vi passerat ögrupperna och börjar komma ut till havs, vi börjar söka efter lämpliga grundskallar att fiska från, då jag ser en flock med späckhuggare komma mot oss, vilken fantastisk syn. Tyvärr fick jag fram kameran så sent men en dålig bild innan de dök hann jag med, för att sedan komma upp ett par distans bakom oss nästa gång.

Havsfiskebilder

Nu visade ekolodet ett stort stim, med det visade sig vara makrill, men tyvärr så var våra krokar avsedda för större fisk så det var svårt att kroka dem. Men finns det smått så bör det finnas grövre fisk med så vi kämpade på. Och mycket riktigt där fanns stor Sej, samt riktigt fin Torsk så nu var det böjda spön. Så håll till godo här kommer några bilder.

Fotobilder

Denna fiskedag (natt) var det tur med både väder och vind klar himmel med sol hela natten svårt att låta bli att fånga några bilder.

Senaste kommentarer

26.09 | 15:48

Hej. Jag är intresserad av att köpa en holk för kattuggla. Hur lång tid tar det...

15.05 | 10:27

Hejsan! Jag beställer 2 st starholkar.

16.04 | 10:59

Hej Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk Mv...

08.03 | 00:21

Hej! Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk. Bor i ...