Bergvattnets Errkan

Med båt på Göta Kanal en upplevelse

Sjötorps Sluss

Vår resa startade från Mariestad till Sjötorp, där Göta kanal har sin början, från Vänern Till Mem där kanalen rinner ut i Östersjön. Kanalen har en längd på 190,5 Km varvd grävd 87,3 Km med en nivåskildnad på 91,8 m. Men vår resa kommer inte att gå hela kanalen pga tidsbrist.

Kanalen från Sjötorp

Här har kanalresan börjat, farten är begränsad till 5 knop, så ingen sträss här.

Lyrestad nästa

Vi väntar in de mötande båtarna, nästa samhälle är Lyrestad, som Baltzar von Platen drömde om att göra till en storstad, med omlastning för kanaltrafiken i början av 1900-talet, men så blev det inte riktigt.

Godhögens Slussar

Vi fick ett trevligt sällskap från Örebro en sträcka i kanalen.

Hajstorps Slusstrappa

Hajstorp har tre slussar efter varann.

Övre slussen i Hajstorp

Vår första övernattning i Hajstorps övre hamnbassäng. I september 1822 invigdes västgötadelen av Göta Kanal. Hajstorp fick då sitt första besök av en svensk kung Karl XIV Johan lansteg i Hajstorp vid sextiden på kvällen den 23 september under ett högljutt jubel där middag och fest väntade. Senare på kvällen fick Baltzar von Platen ta emot Serafimerorderns blå band. Ett hundra år senare kom nästa kung på besök i Hajstorp. Nu hette han Gustaf V.

MS Diana

MS Diana är den yngsta kanalbåten av tre st som är specialbyggda att gå på Göta Kanal. Diana byggdes av Finnboda varv i Stockholm samt har 28 st hytter i tre plan, samt Matsal och salong på mellan plan.

Göta Kanal

Vi går vidare mot Töreboda.

Njuter av solen

Mella slussarna finns gott om tid att bara umgås och prata, sola å ha det skönt.

Kanalbåt

De kanalbåtar som trafikerar Göta Kanal har alltid företräde vid broar och slussar.

Jonsboda

Här är delar av kanalens 87,3 km som är grävda och sprängda vilket gör kanalen smal.

Vassba

Möte ked kanalbåtarna i den grävda delen vill man helst undvika om det går.

Tåtorp

Tåtorp har den enda slussen på Västgöta sida som är handdriven, så här får båtfolket hjälpa till med att öppna slussportarna. Sjön Viken som är högsta punkten under resan, slussatna mot Vänern får sitt vatten från sjön viken. Vi passar på att laga middag innan vi fortsätter.

Sjön Viken

Nu lämnar vi kanalen, för att gå ut på Sjön Viken.

Viken

Sjön Viken är en grund sjö på många ställen där farleden går fram.

Viken

Denna del av Viken är en mycket vacker sträcka fram till Forsvik, där nästa sluss väntar.

Viken

Här framme möter vi nästa grävda del av kanalen, innan vi kommer fram mot Forsvik.

Grävd Kanal

Denna grävda del av kanalen är så smal att det går ej att mötas, Kanalbåtarna avger signal för att fritidsmåtarna skall vara uppmärksamma på att de inte går in i kanalen, utan väntar på mötet i den bredare delen.

Forsvik

Nu är vi framme i Forsvik, här får man vänta på grönt ljus innan man får gå fram mot slussen, som kommer att släppa ner oss till Bottensjön.

Bottensjön

Nu har vi passerat Viken så nu går slussningen lättare då den går nedåt.

Vättern

Nu har vi passerat Karlsborg, och går ut på Vättern, så här gäller att ha GPS-en programerad med Motala i sikte.

Motala

Motala gästhamn, blir vår andra övernattning, de flästa av Göta Kanals gästhamnar är väl utrustade med el, samt bra toaletter och duschmöjligheter. Här fick vi besök av Anders & Kristina, (min syster som bor inte långt från Motala)

Middag

Nu verkar det som middagen är på gång, desto fler kockar desto godare mat ???

Östgöta sidan

Nu går vi vidare på Östgötasidan.

Borenshult

I Borenshult kan väntan bli lång för slussning om man kommer då uppslussning pågår.

Kanalbåten Kung Sverker

Nu är Kung Sverker uppe, så nu släpps fritidsbåtarna på i tur och ordning, för att bli nerslussade. Här gäller det att känna till sin turordning, om man vill vara sams med övrigt båtfolk.

Borenshults Slussar

Borenhults slussar byggdes åren 1823 till 1825. De fem slussarna har en sammanlagd lyfthöjd på 15,3 m. Deras historigsta namn är "Minnets slussar".

Borenshultslussar

Äntligen nere, sedan väntade sjön Boren.

Boren

Nu blir det en sträcka på sjön Boren fram till samhället Borensberg, där det åter blir en Kanalsträcka fram till Bergsslussar.

Landsbyggd

Vi har haft tur med vädret då det varit över 25 g mest var dag, här ser vi hur djuren är nere vid kanalen och svalkar sig.

Näs Bro

En av de många broar som korsar Kanalen.

Akvadukt

Det finns 2 akvadukter, där kanalen går över vägen.

Kanalbåt på gång

Här får vi åter hålla intill, för att släppa fram en av Göta Kanals turistbåtar.

June

Nu har June passerat, sedan väntar första slusspartiet av Bergs 2 Slussar.

Oskars sluss

Den översta av slussarna i Berg består av 2 slussar. Det finns alltid åskådare som undrar om det inte är någon som gör bort sig i slussarna.

Carl Johans Slussar

Bergs berömda slusstrappa, Carl Johans slussar, med 7 sammankopplade slussar lyfts eller sänkts båtarna inte mindre än 18,8 m för att överbygga nivåskildnaden till sjön Roxen.Det är ett skådespel som fascinerar stora skaror besökare årligen.

Carl Johans sluss

Slussarna rymmer ca 3 båtar på var sida om slussarna, beroende på storleken av fritidsbåtarna natuligtvis.

Carl Johans Sluss

Som sagt ingen stress här inte.

Dubbelgångaren

På vågbrytaren i Roxen står det nio meter höga konstverket "Dubbelgångaren" av Kent Karlsson, framtageit i konstprojektet vid vatten.

Sjön Roxen

Här har vi lämnat Bergs slussar och är ute på sjön Roxen. Vi har tänkt gå upp i Kinda Kanal, samt övernatta i Linköping.

Kinda Kanal

Kinda Kanal är en lummig och vacker sträcka som leder in mot Linköping.

Kinda Kanal Sluss

Nu är vi framme vid Kinda Kanals första sluss, som även får bli vårt slutmål denna resan. Vi har tänkt att gå upp samt övernatta i centrala Linköping, men då vi talat med slussvakten menar han att vi inte kommer under järnvägsbron som är länger fram. Så vi beslutar att lägga båten här samt gå en runda på stan. På hemresan tänker vi göra en avstickaren till Vadstena.

Bergs gästhamn

Då vi inte komm ända upp i Kinda kanal som tänkt, gick vi tillbaks, å det blev övernattning i Bergs slussars gästhamn, med lite grillat och gott till middag.

Museum

På hemresan stannade vi till vid ett Båtmuseum som ligger utmed kanalen, detta är värt ett besök även för de som inte färdas med båt.

Fabrik

Det är svårt att låta bli att inte ta ett foto på Finja Betongs fabrik i Borensberg, som inte ligger långt från kanalen. På Finja var jag anställd som säljare i nästan 20 år.

Borenshult

Här har vi kommit upp i Borenshults 5 slussar, så nu har vi inte långt kvar till Motala.

Vadstena

Vi gör ett besök i Vadstena, här en bild uppifrån klostret ner på gästhamnen.

Vadstena Kloster

En guidad tur i Vadstena på dagen,samt på Klostret på kvällen, blev en intressant historia hur kungarna och adel levde och firade på den tiden.

Vadstena

Efter en tuff dag tar "Kapten" igen sig inför nästa etapp.

Forsvik

Turister på kanalbåten June, blir här "välsignade" av Kindbom, som spelar och sjunger här i Forsviks slussar.

Sjötorp övre bassäng

Nu är cirkeln nästan sluten, det har varit ett fantastisk resa i nutid. Redan på 1500-talet föreslog den ryktbare biskopen Brask i Linköping att en båtled skulle anläggas tvärs över Sverige från Östersjön till Västerhavet. Planerna på en kanal genom Sverige skulle komma att stötas och blötas åtskilliga gånger fram till början av 1800-talet då Baltzar Platens kanalplaner blev verklighet. Den 11 aprill 1810 utfärdade Karl XIII det privilegiebrev som gav Göta Kanalbolaget rätt att bygga och driva kanalen, och tilldelade bolaget huvudsakligen av 58.000 intagna soldater från 16 olika regimenten. Under de 22 byggnadsåren utförde i runda tal 60.000 man, inräknade ett pionjärkompani ryska desertörer från 1809 års krig och en del privata arbetare, ca 7 miljoner effektiva dagsverk á 12 timmar.Grävningen av kanalen utfördes till största delen för hand med plåtskodda träspadar.Arbetena bestod till huvudsak av att gräva, spränga och mura.

Senaste kommentarer

26.09 | 15:48

Hej. Jag är intresserad av att köpa en holk för kattuggla. Hur lång tid tar det...

15.05 | 10:27

Hejsan! Jag beställer 2 st starholkar.

16.04 | 10:59

Hej Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk Mv...

08.03 | 00:21

Hej! Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk. Bor i ...