Detta är en sida med mina senaste händelser.

Strömsholms slott.

Så blev det en liter rundresa med husbilen, första anhalten blev inte mindre än Strömsholms slott vid mälaren, vi var där för att titta internationell fälttävlan samt lag SM. Där vår son Lars-Åke,s häst deltog, han blev nästan besviken för att hans häst kom bara ”två”, i en av tävlingarna, det är att ha vinnarkänsla.

Det var även finbesök denna dag då vår Kung Carl XVI Gustaf var på plats, det beräknades till ca 5000 besökare till en strålande varm sommardag med spännande ridtävlingar, (även för mig som inte är särskilt hästintreserad) då L-Å häst länge ledde loppet men blev slagen på upploppet

Efter tävlingarna så blev det att strosa runt i den historiskt vackra trädgården samt natursköna omgivningen som Strömsholms slott ligger. Det blev även en övernattning med husbilen i denna fina miljö .

Änkesäte
Sex år efter att Gustav Vasa gått bort övertog hans änka Katarina Stenbock gården (1566). Hon överlevde Gustav Vasa med 61 år och vistades i stort sett resten av sitt liv på Strömsholm där hon även dog år 1621. Från Katarina Stenbocks tid på 1500-talet till Sofia Magdalena som var gift med Gustav III tillhörde slottet i stort sett de svenska drottningarna.

1600-talet
Maria Eleonora som var hustru till Gustav II Adolfs fick 1620 kungsgården med mera i förläning, men hon tycks inte ha bott där så mycket. Dock flyttade Gustav II Adolf sin stallstat till Strömsholm som därmed blev det första stuteriet i Sverige. Efter att Gustav Adolf stupat vid Lützen 1632 planerade Maria Eleonora att uppföra ett kapell där hon tänkte begrava honom vilket dock aldrig blev av eftersom han begravdes i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Hon anlade en trädgård samt hade även planer på att anlägga en stad vid Strömsholm, vilket inte heller blev av. Efter att hon flytt landet i juli 1640 drogs slottet in till kronan.

 

1654 övertog Karl X Gustav Strömsholm som året därpå gav det till sin hustru Hedvig Eleonora i bröllopsgåva.

 

Strömsholms slott
Foto Andreas Nilsson 2008

 

Strömsholms slott

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.09 | 17:48

Hej. Jag är intresserad av att köpa en holk för kattuggla. Hur lång tid tar det att få den? Ingår frakt?

Mvh Lotta

...
15.05 | 12:27

Hejsan!
Jag beställer 2 st starholkar.

...
16.04 | 12:59

Hej
Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk

Mvh
Lars Johansson

...
08.03 | 01:21

Hej!
Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk.
Bor i Hjo så jag kommer och hämtar när det passar.
Hälsningar Angelika

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS