Detta är en sida med mina senaste händelser.

Hornborgasjön

Ett besök till Naturum Hornborgasjön, som ligger på sjöns östra sida, skall inte blandas ihop med Trandansen som ligger på sjöns västra sida, men turen gjordes inte för att se tranorna, de har jag sett tillräckligt av i min barndom, då jag tillbringade mina riktigt unga år i trakterna kring Dagsnäs där min far var torpare samt fick göra vissa dagsverken på de stora gårdarna som betalning för att bo & verka som torpare.

Nej Tranor har jag fått nog av då jag tidigt fick valla korna bland de skränande Tranorna, så idag fick det bli de lite mer lugnare sim samt vadarfåglarna på den östra sidan. Det var en fantastiskt fin dag med mycket besökare, samt väl utbyggda möjligheter att komma naturen samt fågelliver nära.

Det var minst 10-15 år sedan jag var där senast, fast jag har knappa två mil till denna fantastiska upplevelse, men vist är det så att det som ligger inom räckhåll verkar man inte hitta till på en gång.

          

Vid Hornborgasjöns strand, mitt i den anrika Skaraborgsbygden ligger den pampiga och vackra 1700-talsbyggnaden Dagsnäs Slott. Området kring Hornborgasjön är internationellt känt för sitt naturreservat och rika fågelliv och varje vår mellanlandar tusentals tranor på Dagsnäs ägor. Slottet är idag privatägt med ett aktivt skogsbruk samt produktion av energipellets.

Vid infarten till slottsallén finns två mäktiga stenpelare placerade med inskriptionen; "Skyldig är alltid rädder, ärlighet varar längst".

Stenpelarna och dess inskription författades av den på sin tid originelle och färgstarke hovmannen Pehr Tham som tillsammans med sin maka Henrika Nordenkrantz lät bygga Dagsnäs 1774-84. Pehr Tham var känd för att vara en stor kulturpersonlighet och gjorde Dagsnäs till ett dåtida kulturcentrum i Skaraborg.

På egendomen finns inte mindre än fyra runstenar som flyttades dit under Pehr Thams regi. Slottet är byggt i sutteräng med två våningar mot slottets gårdsplan och med tre våningar ut mot Hornborgasjöns vackra vatten. Unikt i slottets byggnad är den 60 m långa fil som sträcker sig från norr till söder med sju rum i rad. 1874 lät man även uppföra Magasinet och Lusthuset.

 Dagsnäs slott – Wikipedia

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.09 | 17:48

Hej. Jag är intresserad av att köpa en holk för kattuggla. Hur lång tid tar det att få den? Ingår frakt?

Mvh Lotta

...
15.05 | 12:27

Hejsan!
Jag beställer 2 st starholkar.

...
16.04 | 12:59

Hej
Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk

Mvh
Lars Johansson

...
08.03 | 01:21

Hej!
Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk.
Bor i Hjo så jag kommer och hämtar när det passar.
Hälsningar Angelika

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS