Detta är en sida med mina senaste händelser.

Vist är den fin.

Jag har inte svårt för att stanna till vid den lilla bäcken som rinner under skogsvägen jag går på, inte för bäckens skull utan för den lilla blomman som ser så bedjande på mig var gång då man går förbi, den har stått här i några veckor nu, var gång stannar jag till för att se en stund på den.

Denna gång måste jag krypa ner vid bäcken för att ta ett kort på denna vackra blomma Kabbeleka, inte för att den är sällsynt på något sätt, den är ganska talrik vid våra blötmarker, utanför att jag tycker den är så fin där den står nere i dikeskanten ensam, mot alla vitsippor som pryder hela skogen ovanför bäcken.

 

Kabbeleka
Kabbeleka | Foto: Wildfeuer

Caltha palustris

RANUNKELVÄXTER

Ranunculaceae

Kabbelekans saftiga, Ijusgröna skott behöver mycket vatten, och växten trivs vid bäckar och diken, på kärrartade ängar och längs stränder. De tjocka, klotrunda knopparna slår redan i maj ut till stora, glänsande guldgula blommor med talrika ståndare. De avrundat hjärtformiga bladen har tidigare kommit till användning som grönsak, inlagda i vinäger fick de späda knopparna tjäna som ersättning för kapris. I vissa trakter har bönderna använt kabbelekans gula blommor till att färga smör.

Även om dessa användningssätt torde vara ofarliga bör man inte förtära kabbeleka i färskt tillstånd; örten hör till familjen ranunkelväxter och är liksom många andra inom familjen vacker men giftig.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.11 | 13:12

Hej! Jag vill köpa en kattuggleholk av dig, men bor i södra Sverige. Skickar du?
Mvh Jan Åhman

...
03.11 | 17:40

Hej! Vill köpa en Holk för kattugglor (450 Skickar du?

...
25.09 | 18:16

Hur fungerar det med hagel o kikarsikte

...
26.06 | 08:45

Hej
Jag skulle vilja beställa holkar till tornseglare att sätta upp under takfot. Vårt tak läggs om och då försvinner de gamla boplatserna.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS