Detta är en sida med mina senaste händelser.

Vist är den fin.

Jag har inte svårt för att stanna till vid den lilla bäcken som rinner under skogsvägen jag går på, inte för bäckens skull utan för den lilla blomman som ser så bedjande på mig var gång då man går förbi, den har stått här i några veckor nu, var gång stannar jag till för att se en stund på den.

Denna gång måste jag krypa ner vid bäcken för att ta ett kort på denna vackra blomma Kabbeleka, inte för att den är sällsynt på något sätt, den är ganska talrik vid våra blötmarker, utanför att jag tycker den är så fin där den står nere i dikeskanten ensam, mot alla vitsippor som pryder hela skogen ovanför bäcken.

 

Kabbeleka
Kabbeleka | Foto: Wildfeuer

Caltha palustris

RANUNKELVÄXTER

Ranunculaceae

Kabbelekans saftiga, Ijusgröna skott behöver mycket vatten, och växten trivs vid bäckar och diken, på kärrartade ängar och längs stränder. De tjocka, klotrunda knopparna slår redan i maj ut till stora, glänsande guldgula blommor med talrika ståndare. De avrundat hjärtformiga bladen har tidigare kommit till användning som grönsak, inlagda i vinäger fick de späda knopparna tjäna som ersättning för kapris. I vissa trakter har bönderna använt kabbelekans gula blommor till att färga smör.

Även om dessa användningssätt torde vara ofarliga bör man inte förtära kabbeleka i färskt tillstånd; örten hör till familjen ranunkelväxter och är liksom många andra inom familjen vacker men giftig.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:45

Hej
Jag skulle vilja beställa holkar till tornseglare att sätta upp under takfot. Vårt tak läggs om och då försvinner de gamla boplatserna.

...
03.04 | 18:29

Hej, hur många säljer du på ett år? Jag har 300 stycken egentillverkade. Jag undrar för jag vet inte riktigt vad jag ska göra med alla..

...
01.03 | 18:10

Hej
Om jag skulle köpa en sparvuggleholk vad blir det för fraktkostnad?
Hälsningar Jonas

...
15.02 | 21:05

Skulle vilja köpa 1 fågelholk till tornseglare

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS