Detta är en sida med mina senaste händelser.

Blängsmossen
Högmosse med rikt fågelliv Blängsmossen är en av Skaraborgs största och mest utvecklade högmossar. Mossen är ca 430 hektar stor och trots sin storlek är den relativt opåverkad. Syftet med naturreservatet är att skydda mossens orörda karaktär och att låta omgivande tallskog utvecklas mot en urskogskaraktär. Blängsmossen har en gång uppstått ur en försumpad skog. Bland den vanliga mossevegetationen finns också ovanligare inslag, som till exempel dvärgbjörk, som är en nordlig art. Mossen är botaniskt intressant med arter som snip, ängsnycklar och myggblomster. Även fågellivet är rikt och här häckar arter som grönbena och ljungpipare. På våren kan du höra orre spela på Blängen. Själva mossen består av ett välvt mosseplan uppbyggt av vitmossor. Mosseplanet är skogslöst och ute på mossen finns stora blöta höljor. I östra delarna finns större arealer skogsklädd myr. Det som gör Blängsmossen unikt i sitt slag är de så kallade sprickkärrsfönstren. Dessa har troligen bildats genom att näringsrikt vatten trängt upp från fastmarken under mossen i samband med att mossen glidit isär. Detta är ett ovanligt fenomen och man känner inte till det från någon annan svensk mosse. När vattnet sedan avvattnas från mossen till omgivande mark, bildas olika typer av kärr. Blängsmossen ligger på Billingens diabasplatå på en nivå av ca 300 meter över havet, inte så långt från Skövde tätort. Det finns ett fågeltorn i området där man har utsikt över mossen. På vintern går det ett skidspår runt mossen.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:45

Hej
Jag skulle vilja beställa holkar till tornseglare att sätta upp under takfot. Vårt tak läggs om och då försvinner de gamla boplatserna.

...
03.04 | 18:29

Hej, hur många säljer du på ett år? Jag har 300 stycken egentillverkade. Jag undrar för jag vet inte riktigt vad jag ska göra med alla..

...
01.03 | 18:10

Hej
Om jag skulle köpa en sparvuggleholk vad blir det för fraktkostnad?
Hälsningar Jonas

...
15.02 | 21:05

Skulle vilja köpa 1 fågelholk till tornseglare

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS