Detta är en sida med mina senaste händelser.

Så blev det en liter rundresa med husbilen, första anhalten blev inte mindre än Strömsholms slott vid mälaren, vi var där för att titta internationell fälttävlan samt lag SM. Där vår son Lars-Åke,s häst deltog, han blev nästan besviken för att hans häst kom bara ”två”, i en av tävlingarna, det är att ha vinnarkänsla.

Det var även finbesök denna dag då vår Kung Carl XVI Gustaf var på plats, det beräknades till ca 5000 besökare till en strålande varm sommardag mer spännande ridtävlingar, då L-Å häst länge ledde loppet men blev slagen på upploppet

Efter tävlingarna så blev det att strosa runt i den historiskt vackra trädgården samt natursköna omgivningen som Strömsholms slott ligger. Det blev även en övernattning med husbilen i denna fina miljö .

Änkesäte
Sex år efter att Gustav Vasa gått bort övertog hans änka Katarina Stenbock gården (1566). Hon överlevde Gustav Vasa med 61 år och vistades i stort sett resten av sitt liv på Strömsholm där hon även dog år 1621. Från Katarina Stenbocks tid på 1500-talet till Sofia Magdalena som var gift med Gustav III tillhörde slottet i stort sett de svenska drottningarna.

1600-talet
Maria Eleonora som var hustru till Gustav II Adolfs fick 1620 kungsgården med mera i förläning, men hon tycks inte ha bott där så mycket. Dock flyttade Gustav II Adolf sin stallstat till Strömsholm som därmed blev det första stuteriet i Sverige. Efter att Gustav Adolf stupat vid Lützen 1632 planerade Maria Eleonora att uppföra ett kapell där hon tänkte begrava honom vilket dock aldrig blev av eftersom han begravdes i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Hon anlade en trädgård samt hade även planer på att anlägga en stad vid Strömsholm, vilket inte heller blev av. Efter att hon flytt landet i juli 1640 drogs slottet in till kronan.

 

1654 övertog Karl X Gustav Strömsholm som året därpå gav det till sin hustru Hedvig Eleonora i bröllopsgåva.

 

Strömsholms slott
Foto Andreas Nilsson 2008

 

Strömsholms slott

 

Idag besökte jag delar av min gamla hembyggd som jag lämnade för att flytta till Skövde i början av 1960 talet.

 

Årås säteri i Kölingareds socken, Ulricehamn, ägdes på 1400-talet av riksrådet Erik Eriksson Gyllenstierna d.y. af Lundholm. Erik var gift med Anna Karlsdotter från Winstorpätten, som är en av Sveriges äldsta adelsätter med rötter i Winsarp i Dalum. Anna var tidigare gift med Erik Karlsson Vasa, en släkting till Gustav Vasa, men blev änka och gifte om sig.

 

Släkten Gyllenstierna dominerade Årås i 250 år. 1757 köpte Nils Wästfeldt Årås säteriet och 49 gårdar samt tio torp som ingick i ägorna. Sonen Adolf Fredrik tog över egendomen 1769. 1792 brann den ursprungliga huvudbyggnaden från 1400-talet ned men 20 år senare uppfördes en ny byggnad av Johan Adolf Pfeiff som också inredde den.

 

Källargrunden som finns kvar är byggnadens äldsta del och en rest från den tidiga konstruktionen under 1400-talet. De två flyglarna är från 1770 respektive 1819.

 

Säteriet och tillhörande mark köptes av dåvarande Domänverket (idag Sveaskog) och 1982 avstyckades parken. Kvarnen och de förfallna tjänstebostäderna såldes 1983 till Bygdegårdsföreningen Årås kvarn som inledde ett omfattande upprustningsarbete. 1987 var kvarnbyggnaden från 1930-talet renoverad och efter det köptes två flygelbyggnader som idag används som vandrarhem respektive bröllopssvit och ett museum tillägnat författaren Wilhelm von Braun som föddes i Kölingareds socken.

 

2011 köpte föreningen även säteriets huvudbyggnad, de två flyglarna och tillhörande mark. Idag innehåller kvarnen ett café och festlokal.

https://kulturbilder.wordpress.com

 

 

 

Det har blivit ett par dagar med husbilen, hamnade av någon konstig anledning i Ullared även fast det inte är mitt favoritställe precis, det blev trots allt ett par väntade spontaninköp i dessa lokaler som är näst intill omöjliga att hitta det man söker.

Efter en övernattning på ställplatsen gick färden mot mina gamla hemtrakter Ulricehamn, där det blev nästa övernattning på en av stadens gratis ställplatser, dock utan någon toalett eller andra sanitära möjligheter, med det fanns ju i husbilen.

Efter en riktig sjusovare morgon vaknade men upp till en gråmulet kyligt dag, som bara kan bli bättre. Ett besök var planerat till, Åsele Tå en av Sveriges största samling backstugor från 1700-1800 hundratalet, trots min närhet till denna plats så har jag inte varit där förrän nu.

Har ni inte besökt denna plats så vill jag verkligen rekommendera ett besök, inträde endast 50:- , här får men sig en tankeställare att man lever gott i vår tid.

 

Hej igen, för er som undrar hur det gått för den enbenta Sädesärlan så kan jag meddela att det har gått riktigt bra, den hoppar fortfarande runt på gräsmattan och söker insekter men tar ofta hjälp av vingarna för att bli snabbare.

Däremot har jag inte kunnat få någon uppfattning om ”Hen” har fått någon partner eller någon boplats ännu, men den har i vart fall inte valt någon av mina holkar som sitter på huset, men återvänder gärna upp på taket, om den har hittat något krypin under mitt plåttak.

Vi följer Ärlans händelseutveckling så gott det går.

Stackars Sädesärla, den har varit med om en olycka samt skadat ett ben men den kämpar tappert fram på gräsmattan och söker sin föda hoppande på det enda benet, men jag förstår att det tar på krafterna då den lägger sig i gräset och vilar med jämna mellanrum.

Det skall bli roligt att se om den kan skaffa sig en partner samt bilda en familj, jag har gott om holkar på huset som sädesärlan även tidigare använt som boplats. Men jag förstår att i naturen är det hårda villkor för de som avviker från det naturlig, då rovfåglar snart lägger märke till avvikelserna samt kan enkelt få sig ett skrovmål.

Jag kommer att hålla ögonen på vad som kommer att hända den stackars Ärlan.

naturforskaren.se/media/get-stream/4fce5aae-d139-4...

Senaste kommentarer

15.05 | 12:27

Hejsan!
Jag beställer 2 st starholkar.

...
16.04 | 12:59

Hej
Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk

Mvh
Lars Johansson

...
08.03 | 01:21

Hej!
Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk.
Bor i Hjo så jag kommer och hämtar när det passar.
Hälsningar Angelika

...
28.02 | 15:47

Hej Sven-Åke!

Härmed beställer jag två kattuggleholkar.

Vänligen
Hans Moback
Slångränd 8
182 45 ENEBYBERG
070 523 83 76

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS