Händelser under sommaren 2022

Åsle Tå Backstugor
Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan, kika in i stugorna och upplev en numera svunnen tid. Efter att du lärt dig mer om den spännande historien välkomnas du till Café och restaurang Åsle Tå där du serveras välsmakande mat på närproducerade råvaror och hembakad fika.
När du stiger i land i Hjo hamn har du nära till hamnservice, simbassäng, matserveringar och en vacker stadspark som stoltserar med både minigolf och tennisbana. Hamnen ligger mitt i centrum av Hjo och livsmedelsbutiker, apotek, vårdcentraler och annan service finns nära.
Sveriges längsta bänk l 25 aug, 2022 F Visit Hjo Hmm - vad är 266 meter långt och Hjos nya sevärdhet? Hjomenvisst är det till Sveriges längsta bänk dit folk nu vallfärdar.
Årås säteri En av de främsta gårdarna i Västra Götaland med koppling till Gustav Vasa. Säteriet har hela 16 rum och källargrunden är från 1400-talet. På senare år har Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn arbetat idogt med att återskapa miljöer vid och runt säteriet. . Enligt sägnen var Årås var en av Västergötlands förnämsta gårdar under medeltid. För drygt 500 år sedan kom Gustav Vasas förtrogne, riksrådet Erik Eriksson Gyllenstierna den yngre af Lundholm, till Årås. Erik var gift med Anna Karlsdotter. Hon tillhörde Winstorpätten, en av Sveriges äldsta adliga ätter, som kom från Winsarp i Dalum. Anna Karlsdotter var änka efter Erik Karlsson Vasa, en nära släkting till Gustav Vasa. Det var under ätten Gyllenstiernas tid som säteriet hade sin glansperiod. Godset ägdes av samma släkt under 200 år.
Strömsholms gula barockslott ligger mitt i hjärtat av Strömsholm. Till sevärdheterna hör 1700-talsinredningar i gustaviansk stil och en betydande samling svenskt måleri. Slottet är byggt på en stensatt holme precis där Kolbäcksåns strömmande vatten flyter ut i Mälarviken Freden. Kungliga resenärer övernattade gärna här på resor söderut och än idag är slottet med de gröna omgivningarna ett omtyckt utflyktsmål.
Carl XVI Gustaf var på plats för att kora vinnaren av hopptävlingen.
Kikki visar upp Lars-Åkes häst före tävlingen
En stolt men lite besviken Lars-Åke att hans häst inte vann, men blev tvåa vilket borde vara bra nog.
Vi övernattade på Strömsholm med några vänner, sedan gick färden vidare till Åkersberga norr om Stockholm.
Här blir vårt älskade barnbarn Lykkee som fyller 8 år, väkt och gratulerad på sin födelsedag i Åkersberga.
Från Åkersberga vände det hemåt igen med vägen mot Bråviken där det blev att frikampa på en fin plats Kålmordens marmorbrott.
Här finns många fina vandringsleder samt mycket att se.
En fin kväll blev det lite gott att grilla & äta.
Fina naturstigar med mycket info, samt fina vyer.
Mycket info, om naturlivet.
Fin utsikt över Bråviken.
Norrköping skymtar långt bort.
Att vara i vår vackra natur, är livskvalitet
Alla kan inte bo lika vackert.
En ny utflykt, här en friparkering i centrala Sala med gratis el, det blev en övernattning med lite stadsvandring i natursköna parker, alldeles intill Sala hembyggds fornminnesförrening.
Inte visste jag att det fanns så mycket vattendrag mitt inne i Sala.
Här håller de på att få bukt med näckrosbladen som tydligen tagit över de fina vattnen.
Fina gångstigar utmed vattendragen.
Fin vandring genom stadsparken.
Välkommen till vår nyöppnade restaurang och nya butik Bergmans fisk är idag inne på den 7 generationens fiskare! Magnus, Lars-Göran och Dennis har nu efter flera års projektering äntligen öppnat upp portarna nere på Udden av Saltharsfjärden. Udden där Häckelsängbönderna hade sina gamla sjöbodar på slutet av 18-talet! Med nytt rökeri, butik, sjöbod och fiskresturang gör vi en satsning mot besöksnäringen och hoppas nu att fisket ska leva vidare i ytterligare generationer i familjen Bergman. Här äter du mat som vi själva har fiskat och förädlat på plats. Från hav till bord och med en underbar havsutsikt. Under säsong arrangeras även musik- och underhållningskvällar. I vår butik hittar ni alltid färsk fisk och lyxiga laxbaguetter att ta med. Ett fint ställe man inte får missa utmed, Jungfruleden som går från Gävle till strax söder Sundsvall.
Varmt välkomna till Axmar Brygga Vill ni njuta av riktigt god mat med nära och kära i en härlig atmosfär? Då hälsar vi er varmt välkomna till oss på Axmar Brygga i vackra Axmar bruk. För att nå kusten svänger ni av E4 mellan Gävle och Söderhamn.​ Här erbjuds ni en magnifik panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö smyckat med ett otroligt rikt fågel- och djurliv. Havskrogens gäster från både när och fjärran får uppleva en unik kombination av kustatmosfär och gastronomi genom alla årstider. Separata vår-, sommar- och höstmenyer i kombination med ett av Östersjökustens mest välbesökta och uppskattade julbord ger smakrika minnen för livet. Yngve och Johan med personal samt havsörnen hälsar er alla varmt välkomna! Boka bord här » Se vår meny » Information om Ställplatser >> Information om Gästhamnen >>
Utsikt mot skärgården.
På min resa norr ut var en riktigt regnig dag då jag besökte bryggan, men detta är ytterligare en plats som är värd sitt besök.
Nästa övernattning blev Stugsundskajrn Söderhamn. Campingplats | Ställplatser för 24 husvagnar eller husbilar på grusad plan med uttag för el. En handikappanpassad servicebyggnad utrustad med pentry, toaletter, och duschar. Utomhus finns även en diskbänk för fiskrensning. Grillringar och bord med fasta bänkar finns uppställda.
Sågverkstrampet En intressant och naturskön upplevelse i sågverksepokens spår. Sågverkstrampet är en promenad och cykelled som sträcker sig efter söderhamnsfjärdens södra sida, från Söderhamn till Sandarne, eller vice versa. Det är 13 km natur och sågverkshistoria på varje meter som minner om vilken aktivitet det var under 1860 – 1930-talet. Efter sträckan finns 15 informationstavlor, 22 bänkbord, tre utsiktsaltaner och tre spänger som gör färden intressant. Leden börjar från Söderhamn, vid informationstavlan strax öster om Faxeholmen. Skyltar visar vägen tills du kommer till söderhamnsåns strand som du följer till höger. Leden fortsätter längs Söderhamnsån och Söderhamnsfjärden ner till kajen i Stugsund. Kanske står där några förhoppningsfulla strömmingsfiskare och väntar på att det skall nappa. Leden fortsätter vidare efter Jungfrukustvägen en bit på väg mot slutdestinationen Sandarne. Leden är skyltat hela vägen och karta finns att hämta på turistinformationen.
Det blev en lite för lång tur denna dag, med några kortare strandhugg utmed Jungfrukusten, en regntung dag, men till eftermiddagen klarnade det upp och bjöd på en fin kväll.
2022-08-08 Nästa övernattning blir i Rundvik, söder om Umeå en lugn plats som hyras ut av båthamnen i Rundvik fullt godkänd plats med det mesta som behövs, toalett med dusch till en kostnad av 130:- inkl. el. bra fiske från land den som önskar, (gott om abborre.)
Båthamnen
En fin kväll
Ny härlig dag
2022-08-08, ett kortare stopp i Jävre, för att köpa färsk rökt fisk samt ta en fikapaus.
Båthamnen i Jävre ligger alldeles nära E-4an.
Här finns även en välbesökt ställplats
Parkering nära rökeriet, samt under sommaren både restauranger, samt sovinerbutiker.
2022-08-09 Rosvik byggdegård uthyrde till ställplats, med fina sanitära möjligheter samt påfyllning av vatten, även toatömning, samt gråvatten var möjligt till husbilen. Pris 150: med el.
2022-09-10, vidare norröver, ett kort stopp för första gången ner till Töte hamn, där vi norrmalt lämnar E-4an för att svänga mot Kiruna.
2022-08-10 Nu har vi lämnat Sverige över Haparanda vidare utmed Torne älv på Finska sidan, här får nästa övernattning bli, Kukkolaforsen. Här kan man även köpa färsk fångad sik som de står och håvar från forsen.
Grillplatser finns på många ställen utmed älven.
Närmre utsikt över älven är svårt att få
2022-08-11 Aapua, då var man framme vid mitt favoritställe i Tornedalen. Från Kukkolaforsen på Finska sidan över till Svenska sidan i Övertorneå. Här trivs man, samt lika välkommen var gång.
Här står vi bra i min svågers trädgård.
Stora fina ytor finns det.
Ebba hamnade omg. vinbärsbuskarna.
2022-08-12. Redan nästa dag hamnade man i hallonskogen, och en brasa med korvgrillning och kaffe, nu är man hemma igen i sitt rätta element, detta är livskvallitet.
Sten min gode vän fixar kaffet.
Ebba hamnade i hallonbuskarna
Dagens skörd
2022-08-13. En morgonpromenad i byn, Hevosvaara 2 står det på skylten, där har vi haft stuga i över 20 år blir att gå en bit åt det hållet för att minnas tillbaks.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.09 | 17:48

Hej. Jag är intresserad av att köpa en holk för kattuggla. Hur lång tid tar det att få den? Ingår frakt?

Mvh Lotta

...
15.05 | 12:27

Hejsan!
Jag beställer 2 st starholkar.

...
16.04 | 12:59

Hej
Jag vill beställa 2st småfågeholk och en tornseglarholk

Mvh
Lars Johansson

...
08.03 | 01:21

Hej!
Vill beställa 5 st småfågel, 2 st stare och 1 st specialholk.
Bor i Hjo så jag kommer och hämtar när det passar.
Hälsningar Angelika

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS