Detta är en sida med mina senaste händelser.

Unik bro

Vaholms bro

Från Wikipedia
 
Hoppa till: navigering, sök
Vaholms bro över Tidan i Västergötland.

Vaholms bro är en övertäckt träbro över ån Tidan i Vaholm i Västergötland. Bron finns angiven på en karta från 1877 och byggdes troligen mellan 1830 och 1880[1] Den har två spann på sammanlagt 34 meter och är en hängverksbro. Huvudreglarna är av rundvirke. På huvudreglarna står spännstolpar av trä med smidda hängjärn, vilka bär upp brobanan. Bropelaren i mitten och de bägge landfästena är uppförda i huggen och kallmurad sten.

Bron är sannolikt Sveriges enda övertäckta bro.[2] Brohuset är rest i en enkel stolpverkskonstruktion och är fristående från brokonstruktionen. Det är klätt med faluröd locklistpanel och taket är täckt av tjärade stickspån. Vaholms bro ligger på gården Vaholm nära samhället Tidan. Den har alltid varit i privat ägo och är uppförd i syfte att sammanbinda gårdens ägor på ömse sidor av Tidan.

Bron renoverades 1992 efter att ha varit i allvarligt förfall och stängts av för biltrafik. Vid renoveringen byttes stora delar av brons bärverk ut och brohus ut. Bron blev byggnadsminnesförklarad 2010.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.08 | 19:24

Hej! Vilka fantastiska bilder vi får beskåda. vi förstår att det har varit en fulländad upplevelse för e, ha det lika bra i fortsättningen. F&B

...
17.05 | 21:23

Fina fisken. Bra jobbat grabbar!

...
22.03 | 19:20

Tack för dina fina holkar nu är alla 30 uppsatta jag sänder dej en länk som visar bara en av de artiklar och uppmärksamhet vi fått för vårt arbete med mångfald.

...
23.02 | 09:55

Hej!
Jag tycker också att dina fågelholkar är så fina och undrar om du skickar?

Vänliga hälsningar
Rose-Marie

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS